Babaúszás

Olyan vízi mozgásprogram, ahol a csecsemők 3 hónapos koruktól élvezhetik a vízben való mozgás előnyeit, és mindezt szüleikkel élhetik át.

A babaúszás alapját képezik a veleszületett reflexek, és elemi mozgásminták. Így lehetséges az, hogy a csecsemők a búvárreflexnek köszönhetően biztonsággal vihetők víz alá, valamint az, hogy úszásra emlékeztető mozgásokat végeznek a vízben.

A búvárreflex egy veleszületett reflex, az egyéni fejlődésmenetből adódó eltéréseket figyelembe véve a 6-9. hónap körül az agykéreg fejlődésének következtében felülíródik.  A baba születése után a reflex olyan módon marad fent, hogy amint a csecsemő arca és szája víz alá kerül, a légző-mozgások leállnak, ennek köszönhetően a csecsemő nem lélegzi be a vizet. A búvárreflex oldódása során először kilégzés történik, így a baba orrába és szájába kerülő víz azonnal távozni tud. A búvárreflex megszűnésével kialakul a tudatos légzésszabályozás.

A csecsemő szervezetére gyakorolt hatásai:

 • A programban részt vevő babák ellenálló képessége . Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy ezek a gyerekek olyan ingereket kapnak a közösségbe járás megkezdésével, amelyek ellenanyagszint emelkedést idéznek elő a szervezetükben. Ez egy életre szóló jótékony hatás.
 • Mozgásfejlődésük gyorsabb, jobb minőségűm és ez testi fejlődésükre is előnyösen hat.
 • Jobb lesz a gyerekek beilleszkedési képessége, jobban és gyorsabban szocializálódnak.
 • Ezen előnyök, és sok más jótékony hatás mellett az egész családnak pozitív élménykén szolgálhat az együtt töltött idő.

Otthoni előkészületek:

Otthon két dolgot célszerű az uszodai foglalkozás előtt 1-2 héttel elkezdeni, és minden nap az esti fürdetéskor megismételni. Fontos a nyugalom, a gyengédség, a céltudatosság, a magabiztosság, és a határozottság a cél elérése érdekében csak úgy, mint az uszodai foglalkozásokon is.

Teendők:

1)      A fürdetést 30 ºC-os fürdőszer mentes vízben kezdjük.

2)      Vezényszóval arclocsolás:

         Vezényszó: egy olyan szó, ami nincs mindennapi használatban (pl.: merülünk/merülés, vízimadár, fóka, bármi ami rövid, és nem szoktuk használni).

         Az arclocsolás menete: A vízben a hátára fektetjük a babát úgy, hogy a fülét is ellepje a víz. Egyik kezünkkel a hátát-tarkóját támasztjuk, másik kezünk pedig a feje tetejénél van a vízben. A vezényszó egyszeri, határozott kimondása után a fejénél lévő kezünkkel az arcára locsoljuk a vizet. Mindezt zuhanyban is meg lehet tenni, ebben az esetben a vezényszó kimondása után a fejére engedjük a zuhanyból a vizet úgy, hogy az arcát is érje. Lehetséges, hogy a baba sírni kezd, ekkor nyugtassuk meg, és folytassuk a fürdetést a megszokott módon meleg víz hozzáadásával.

Amit hozzatok:

 • Orvosi igazolás ("csecsemőúszáson részt vehet")
 • Fürdőlepedő/köntös/nagy törülköző a babának és a mamának, vagy a papának külön-kölön.
 • A foglalkozáson részt vevő szülönek fürdőruha/fürdőnadrág, és úszósapka.
 • Papucs a szülőknek, kísérőknek.
 • Fürdetőszer a babának, tüsfürdő.
 • Minimum egy száraz, tiszta pelenka a foglalkozás utáni öltözéshez.
 • Krémek, ápolószerek.
 • Fülpiszkáló/papírzsebkendő a baba fülének szárazra törléséhez.
 • A baba úszónadrágját a helyszínen lehet megvenni, ez alá úszópelenka nem szükséges.

Bejelentkezés az első foglalkozás előtt / további információ:
Csorbáné Pencz Brigitta (gyógytornász, úszóedző, bébiúszás-oktató)
e-mail: furgehalak@gmail.com
telefon: 06-20-588-9535

Mikor és hol vannak a foglalkozások?
Minden szombaton 

Babaúszás: 9:00-9:45 4 hónapos-1,5 éves korig

                    9:45-10:30 1,5 éves- 4 éves korig

Kezdő gyerekúszás és szülővel vízhez szoktatás: 10:45-11:30

 

Cím: 1114 Budapest, Villányi út 5-7. (Szt. Margit Gimnázium uszodája)